Woensdag 21 oktober kondigde de overheid nieuwe maatregelen aan met betrekking tot de algemene vergaderingen die elk jaar dienen plaats te vinden. Vanuit Melior Beheer vinden wij het belangrijk dat u op de hoogte bent van deze nieuwe maatregelen.
Nieuwe maatregelen
1. Mogelijkheid tot uitstel van de algemene vergadering
- De minister biedt de syndici en de mede-eigenaars de mogelijkheid om de algemene vergaderingen uit te stellen naar de 15-daagse periode van het volgende jaar.
- Dit behoudens wanneer minstens 1/5de van de mede-eigenaars (berekend volgens quotiteiten) erop aandringt dat de algemene vergadering toch doorgaat. In dat geval moet de syndicus de algemene vergadering te laten plaatsvinden.
- Het betreft geen algemeen uitstel maar wel een mogelijkheid tot uitstel! Elk syndicus kan dus op gebouwniveau, in samenspraak met de mede-eigenaars, nagaan of het wenselijk is de algemene vergadering te laten doorgaan, dan wel ze uit te stellen.
- Deze regeling is van toepassing op alle algemene vergaderingen vanaf 1 oktober 2020 (retroactief) tot en met 31 maart 2021.
- In geval van uitstel wordt het mandaat van de syndicus verlengd tot aan de eerstvolgende AV. Dat garandeert de continuïteit van het beheer van het appartementsgebouw.
- Indien er beslist wordt om de algemene vergadering te laten doorgaan dient die te worden ingericht onder de huidige maatregelen. Dit wilt zeggen dat de veiligheidsvoorschriften strikt dienen worden nageleefd en dat er een maximum aantal aanwezigen geldt van, momenteel, 40 personen.
- Algemene vergaderingen met meer dan 40 aanwezigen dienen dus sowieso uitgesteld te worden.
- Het aanbieden en nuttigen ter plaatse van drank en voeding is verboden.
2. Aanpassing meerderheidsvereiste bij schriftelijke besluitvorming
- De unanimiteitsvereiste voor de schriftelijke besluitvorming wordt tijdelijk verlaagd naar een 4/5de meerderheid.
- Dit impliceert dat 4/5de van alle mede-eigenaars moet antwoorden en akkoord moet zijn. De berekening van 4/5de meerderheid wordt afgemeten ten opzichte van alle mede-eigenaars, niet enkele diegene die antwoorden. Ook deze tijdelijke maatregel zou gelden t.e.m. 31 maart 2021.
3. Digitale algemene vergadering
- Momenteel wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn inzake aanwezigheid op afstand via Skype, Zoom, Teams, ... De De uitwerking zal worden uitgewerkt door de syndici en softwarebouwers.
- De minister kondigt tevens een wetgevend initiatief aan om de mogelijkheid van digitale aanwezigheid op een algemene vergadering in de Wet op de Mede-Eigendom te verankeren, alsook de digitale vergadering te omkaderen.
Heeft u na het lezen toch nog vragen, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met ons. Wij helpen u graag verder.
Kaat De Gruyter
Erkend Stagiair-Syndicus